De Nijenbeek 2006

Gelegen tussen Deventer en Zutphen ligt bij Voorst op de linker oever van de IJssel de rune van wat ooit een geweldig kasteel moet zijn geweest.

Vanaf 1966 bezoek ik de rune minstens n keer per jaar. Dat is dus al veertig jaar. Waarom doet een mens dat? Wat is toch de aantrekkingskracht van een gebouw wat ik in die veertig jaar alleen maar heb zien aftakelen.

De rust en de stilte, maar ook de geschiedenis van al honderden jaren maken het tot een unieke plek om even tot bezinnig te komen en na te denken over hoe het leven er voor staat. Ik woon al weer lange tijd in het westen van het land en iedere keer als ik hier ben ervaar ik het verschil tussen waar ik nu woon en werk en deze plek aan de IJssel.

Op het net kom ik steeds meer tegen over het kasteel en ik ben dus blijkbaar niet de enige die zich aangetrokken voelt tot het kasteel.

Ik was ongeveer vijftien toe ik er voor het eerst kwam. Ik ben toen in Deventer komen wonen en op mijn fiets ging ik dan langs de ijssel er naar toe, een prachtige omgeving waar de koeien nieuwsgierig aan het hek stonden, niet lang daarna heb ik de fiets vervangen door een brommer. Je mocht er natuurlijk niet in maar dat dat deed ik dan toch. Ik kon de verleiding niet weerstaan, zo'n spannend leeg kasteel waar massa's zwarte vogels boven in de toren in en uit vlogen. Via de achterkant kwam ik in de kelder maar hoe ik in de toren kwam weet ik niet meer. Er was een houten trap en een deur staat me ook nog voor de geest. Ik denk dat ik er in de tachtiger jaren nog foto's van heb gemaakt. Ik zal eens kijken of ik die kan vinden.

Wat ik ga op de site zetten? Ik weet ik het nog niet zo. In ieder geval wat foto's en? De tijd zal het leren.

Deze eerste foto heb ik eind maart 2006 genomen. Het voorjaar was laat en de boom stond prachtig in bloei.

De foto hieronder laat de toegangspoort zonder hek en prikkeldraad in de 70er jaren zien. Aan het begin van het toegangspad lag een balk om de toegang te voorkomen. Dat vormde dus niet echt een obstakel.

Deze wazige foto is ook uit die periode en laat de achterzijde zien


De toegangspoort in de zomer van 2007 ligt er iets anders bij. Je komt er niet zomaar in