Terug

Pieter Voorthuijsen: 1679

2 mei 1710
Pieter trouwt met Rijkie Wendelink. Over hem staat vermeldt dat hij van Wageningen komt, 31 jaar oud en van beroep tuinman is. Hij woont in de N. Spiegelstraat. Zijn ouders zijn overleden. Rijkie werd geassisteerd door haar moeder Annetie Houthorst. Zij woonde in de Warmoesstraat en was 27 jaar.

8 oktober 1710
Pieter wordt als hovenier ingeschreven in het poortersboek van de stad Amsterdam.

1730
Pieter koopt opstal en grond aan het Lange Bleekerspad in Amsterdam, van deze koop is de acte in het archief van Amsterdam te vinden. Dit pad heet nu de Clercqstraat is. De kaart van het Lange Bleekerspad is ws van eind 19e eeuw, vlak voordat het gesloopt werd. Of het ook nog iets weergeeft van hoe het was ten tijde van Pieter zijn aankoop laat zich afvragen.

Het Korte Bleekerspad (nu Korte Blekerstraat) in de de 17e eeuw getekend door Philips de Koninck (1619 - 1688) lag in de directe omgeving. Dit geeft mogelijk wel goed weer hoe de wereld van Pieter eruitzag waarin hij woonde al was dat dan iets later.

Het kaartje van Oud West is van rond 1900 en laat nog zien dat de de Clercqstraat na de Bilderdijkstraat nog het Lange Bleekerspad heet.

De kaart van Clerqstraat ( 1900) is genomen vanaf de Baarsjesweg richting het centrum. Voorheen had je dus zo in het Lange Bleekerspad gekeken. Pieter woonde aan het eind, dus we hadden vanaf dit punt zo naar zijn huis gekeken. De groote Klapbrug heette eerder de Wiegbrug en daarvoor de Tolbrug.De tram heette de Haarlemse Tram (nu lijn 12)

Terug